Ανακοινώσεις

Καταβολή επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος

17/02/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Καταβολή επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος

Συνάδελφοι,

Με μεγάλο ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αυξημένο για τους υπάρχοντες κλάδους εργαζομένων και παράλληλα, όπως γράφτηκε, αναμένεται η καταβολή σε κλάδους εργαζομένων που το δικαιούνται, βάσει του πορίσματος της επιτροπής που είχε αναλάβει τη μελέτη αναδιάρθρωσης και την εισήγηση για το θέμα αυτό προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Το ζήτημα αυτό ανέφερε και η Υπουργός Πολιτισμού, αλλά και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ότι είμαστε και εμείς μία κατηγορία που δικαιούται αυτό το επίδομα. Παρακολουθούμε το θέμα, ενημερωνόμαστε και αναμένουμε την υπογραφή της ΚΥΑ ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έγινε στους υγειονομικούς και τους πυροσβέστες.

Συνάδελφοι,

Οι αρχαιοφύλακες είναι από τους λίγους κλάδους που στην ουσία δικαιολογούν απόλυτα και το επικίνδυνο και το ανθυγιεινό επίδομα. Γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι εργαζόμαστε στο ΥΠΠΟΑ και όχι μόνο, ότι οι αρχαιοφύλακες δουλεύουν όλες τις ημέρες του χρόνου, ασχέτως καιρικών συνθηκών. Δε θα παραθέσουμε γεγονότα σχετικά με αυτό, θα πούμε μόνο ότι πρόσφατα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν στη χώρα μας,  χαμηλές θερμοκρασίες και ψύχος, την στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Εσωτερικών έλεγε στους υπαλλήλους να πάνε αργότερα στην εργασία τους, οι αρχαιοφύλακες εργάζονταν κανονικά. Άλλοι κλάδοι όμως, που τους καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα, ήταν εκτός υπηρεσίας. Επίσης, το καλοκαίρι, πάλι με ακραίες συνθήκες καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες, άλλοι είναι σε κλιματιζόμενα δωμάτια ή εκτός εργασίας. Αν αυτό δεν είναι αδικία και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, τότε τι είναι; Και βέβαια, το ύψος του επιδόματος πρέπει να είναι ανάλογο με τις συνθήκες που εργάζεται κάθε κλάδος.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανένα κλάδο που καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα. Όμως, το σωστό και το δίκαιο είναι να καταβάλλεται και σε εμάς. Για το λόγο αυτό, η ΠΕΥΦΑ περιμένει τη διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος, διαφορετικά θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα. Αν υπάρχει κράτος δικαίου και ισονομίας, πρέπει να διευθετούνται τέτοιες αδικίες.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *