Ανακοινώσεις

Ψήφιση νομοσχεδίου για ΝΠΔΔ

20/02/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Ψήφιση νομοσχεδίου για ΝΠΔΔ

Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, ψηφίστηκε τη Δευτέρα 13.02.2023 από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ που μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ένα νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, από επιστημονικούς φορείς, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή, η ΠΕΥΦΑ και η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συμβουλίων, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για όλους τους εργαζόμενους των 5 Μουσείων και 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας πανελλαδικά.

Οι αρχαιοφύλακες σε όλη τη χώρα έδωσαν μαζικά και δυναμικά τον αγώνα τους και μαζί με τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι που επί δεκαετίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουν φέρει πολλές διακρίσεις στα Μουσεία μας, φώναξαν ΟΧΙ στα διορισμένα και ακριβοπληρωμένα διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ. Φώναξαν ΟΧΙ στη νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει ιδιώτες στα έως τώρα κρατικά Μουσεία της χώρας.

Η ΠΕΥΦΑ εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίησή της σε όλους τους συναδέλφους αρχαιοφύλακες που συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις του σωματείου, τόσο τον Απρίλιο του 2022, όσο και στην 13η Φεβρουαρίου 2023, κλείνοντας όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία. Μοναδικές εξαιρέσεις οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Ακρόπολης Αθηνών και Ασκληπιείου Επιδαύρου, που παρέμειναν ανοιχτοί παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Σωματείου και απογοητεύοντας με την στάση τους, τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα.

Συνάδελφοι,

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να ψήφισε την αλλαγή του Νομικού Πλαισίου Διοίκησης των 5 Μουσείων, αλλά η προσπάθεια και ο αγώνας για την αποδόμηση του στην πράξη να ξέρετε ότι δεν σταματά. Άλλωστε, κανένας νόμος δεν υλοποιείται όταν έχει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων.

Το σωματείο, όπως κάνει πάντα, θα είναι δίπλα στους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτά τα Μουσεία και δε θα επιτρέψει να θιγεί ούτε ένας αρχαιοφύλακας.

Η ΠΕΥΦΑ θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε στη βουλή και θα εξηγήσει μέσω ανακοινώσεων τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος τρόπος διοίκησης των Μουσείων.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *