Ανακοινώσεις

Επιτυχημένη η απεργία των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Επιτυχημένη η απεργία των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη

Συνάδελφοι,

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το σωματείο μας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Όλοι οι αρχαιοφύλακες που υπηρετούν στον Ιερό Βράχο, αλλά και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, συμμετείχαν καθολικά στην απεργία και στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας και του ΟΔΑΠ να εκχωρήσουν σε ιδιωτική εταιρεία ένα κομμάτι της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου.

Παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης -και βγάζοντας μέσω δικαστηρίου την απεργία της ΠΕΥΦΑ παράνομη και καταχρηστική-, δεν κατάφεραν να έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Συνάδελφοι,

Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση, έκανε σε όλους γνωστό ότι οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του ΥΠΠΟ και του ΟΔΑΠ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αντίδραση των αρχαιοφυλάκων και γενικότερα των συναδέλφων άλλων κλάδων και ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρέθηκαν δίπλα μας, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους και προσφέροντας τη βοήθειά τους.

Οι αρχαιοφύλακες χθες δεν απήργησαν διεκδικώντας -όπως θα μπορούσαν- την επίλυση των αιτημάτων τους, αλλά γιατί οι έχοντες την εξουσία, αποφάσισαν ξαφνικά και αναίτια, χωρίς διάλογο, ότι αυτό που οι αρχαιοφύλακες -μόνιμοι και ΙΔΟΧ- παρέχουν ως υπηρεσία τόσα χρόνια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, χωρίς επιπλέον κόστος, αποδίδοντας στον ΟΔΑΠ το 95% των εσόδων του κάθε χρόνο, ότι μια ιδιωτική εταιρεία θα το κάνει καλύτερα (με κόστος 2 εκατομμύρια ευρώ για 2 χρόνια).

Και βέβαια, απαντάμε στην πολιτική ηγεσία ότι δεν αντιδρούμε για τα καθήκοντα των ταμίων,  όπως προσβλητικά υπονοούν, αλλά γιατί εκχωρούνται σε ιδιώτες αυτές οι λειτουργίες (η ΠΕΥΦΑ δεν έχει καμία αντίρρηση ο ΟΔΑΠ να προσλάβει μόνιμους ή πιστοποιημένους ΙΔΟΧ υπαλλήλους για τα συγκεκριμένα καθήκοντα, μέσω ΑΣΕΠ).

Η ΠΕΥΦΑ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με σκοπό την ανάκληση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *