Ανακοινώσεις

4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 16.01.2024

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 16.01.2024

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά! Καλή και δημιουργική η νέα χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζετε, λίγο πριν τη λήξη του 2023, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια ο ΟΔΑΠ προχώρησε σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το σωματείο αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 19.12.2023.

Η ΠΕΥΦΑ μέσω των ανακοινώσεών της, είχε δηλώσει την αντίθεσή της για τον διαγωνισμό και είχε προτείνει την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία και τον ΟΔΑΠ για την καλύτερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν υπάρξει, λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών που καθημερινά προσέρχονται στον Ιερό Βράχο.

Μην έχοντας, όμως, την παραμικρή ανταπόκριση από την άλλη πλευρά για επικοινωνία και συνεννόηση, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, σε συνεδρίαση του στις 29.12.2023, αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Αυτή τη φορά κρίθηκε απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι οι αρχαιοφύλακες σε μία 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας. Επίσης, ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο στις 29.12.2023 αποφάσισε την παρέμβαση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για την συγκεκριμένη κινητοποίηση, εφόσον η προκηρυχθείσα από την ΠΕΥΦΑ απεργία στις 19.12.2023 κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική, μετά από προσφυγή του Υπουργείου Πολιτισμού.  

Κατόπιν αιτήματός μας, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ αποφάσισε ομόφωνα την στήριξη της ΠΕΥΦΑ και την προκήρυξη 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας στις 16.01.2024 από την έναρξη της βάρδιας στις 08.00πμ έως τις 12.00μμ.

Συνάδελφοι,

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού τον τελευταίο καιρό, έχουν ως στόχο να εκχωρήσουν σε ιδιώτες τομείς και υπηρεσίες του πολιτιστικού αγαθού της χώρας. Ό,τι έως τώρα γνωρίζαμε ως δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο -δηλαδή, η φύλαξη και η λειτουργία των μνημείων και μουσείων της χώρας να γίνεται μόνο από μόνιμους και ΙΔΟΧ υπαλλήλους του ΥΠΠΟ- τώρα ανατρέπεται.

Ξεκίνησε με την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, συνεχίζεται με την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και έπεται συνέχεια.

Στην επόμενη φάση, θα παραχωρήσουν τα εισιτήρια των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο (όπως πχ στον αρχαιολογικό χώρο Κνωσού, Αρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Λίνδου), δηλαδή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων, τόσο σε επισκεψιμότητα, όσο και σε έσοδα μνημείων της χώρας.

Συνάδελφοι,

Να είστε σίγουροι ότι αν τώρα δεν αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, πολύ σύντομα οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα βρίσκονται μόνο στην είσοδο των αρχαιολογικών χώρων, αλλά εντός αυτών.

Για αυτό, συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει το σωματείο, για να ακυρώσουμε τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας που θέλει τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων αποδυναμωμένο και την εκχώρηση των καθηκόντων μας στους ιδιώτες, που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 16.01.2024.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *