Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο 19.09.2023

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο 19.09.2023

Η ΠΕΥΦΑ πραγματοποίησε Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, με σκοπό την ενημέρωση όλων των εκλεγμένων μελών στο Γενικό Συμβούλιο, για τα εξής ζητήματα που αφορούν τον κλάδο:

  1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η υποστελέχωση των υπηρεσιών στον τομέα της φύλαξης. Μετά, δε και την ανακοίνωση της απόφασης για την πρόσληψη του μειωμένου φυλακτικού προσωπικού για το πεντάμηνο, τα μηνύματα από πάρα πολλά Μουσεία και Χώρους είναι απογοητευτικά και η κατάσταση τραγική. Οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων αρχιφυλάκων που δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες στη φύλαξη είναι πάρα πολλές.

Θεωρούμε λοιπόν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί άμεσα η προκήρυξη των 450 μόνιμων αρχαιοφυλάκων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΑΣΕΠ, η έκδοση της προκήρυξης είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα. Παρακολουθούμε συνεχώς την όποια εξέλιξη αφορά αυτό το θέμα, το οποίο για το σωματείο είναι μείζον.

  • Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα

Όπως έχουμε ενημερώσει και άλλες φορές, για να υπάρξει καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος στους ημερήσιους αρχαιοφύλακες και αύξηση στους νυχτοφύλακες, πρέπει να υπογραφεί ΚΥΑ μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Τόσους μήνες μετά, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις του σωματείου και τα έγγραφα προς το Υπουργείο Οικονομικών, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Το Γενικό Συμβούλιο και σε αυτή την συνεδρίασή του, ομόφωνα αποφάσισε ότι οι αρχαιοφύλακες, οι οποίοι τόσα χρόνια άδικα δεν τους καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα, ενώ καλούνται να παρέχουν υπηρεσία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, θα διεκδικήσουν την καταβολή του.

  • Διαχειριστικό επίδομα

Είναι το μόνο θέμα που πιστεύουμε ότι μετά από μεγάλη καθυστέρηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε και στο Γενικό Συμβούλιο, το Γενικό Λογιστήριο ζήτησε ένα έγγραφο από τον ΟΔΑΠ, ώστε να υπογραφεί η απόφαση. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα περάσει η συγκεκριμένη δέσμευση, ώστε να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση. Περιμένουμε!!

  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Η ΠΕΥΦΑ υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση Γενικού Συμβουλίου απέστειλε υπόμνημα στις Διοικήσεις των 5 Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), με σκοπό την ενημέρωση και τη διαβούλευση με το σωματείο, για τον τομέα της φύλαξης, στους υπό κατάρτιση τότε οργανισμούς.

Δεν υπήρξε, όμως, καμία ανταπόκριση από τις διορισμένες διοικήσεις των 5 Νομικών Προσώπων, δηλώνοντας έτσι την αντίληψή τους, απέναντι στο σωματείο που εκπροσωπεί το φυλακτικό προσωπικό.

Να τους επισημάνουμε ότι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και η ΠΕΥΦΑ θα βρεθεί απέναντί τους εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα της φύλαξης, της ασφάλειας και της λειτουργίας των Μουσείων, καθώς και αν θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συνάδελφοι,

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει τελευταία είναι τα δημοσιεύματα που υπήρξαν μετά την σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού με τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ των άλλων, ανέφεραν ότι και η φύλαξη θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Απασχόλησε έντονα το Γενικό Συμβούλιο η μεγάλη ανησυχία και η αναστάτωση που έχει επικρατήσει μεταξύ των συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Το σωματείο μέσω αυτής της ανακοίνωσης δεν θέλει ούτε να εντείνει την αναστάτωση, που εύλογα έχει δημιουργηθεί από αυτές τις ανακοινώσεις, αλλά ούτε να σας καθησυχάσει. Θέλει όμως, να σας διαβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν όντως κάποιοι έχουν στα σχέδιά τους να αλλοιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα της φύλαξης, όλοι οι αρχαιοφύλακες ενωμένοι, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, θα δώσουμε την απάντησή μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *