Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για την συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Ενημέρωση για την συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού

Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνη, με την Πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ και τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς σωματείου και συζητήθηκαν με την Υπουργό, είναι τα εξής:

  1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού:

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε φυλακτικό προσωπικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εξηγήσαμε στην Υπουργό ότι η καθυστέρηση έκδοσης της προκήρυξης των 450 αρχαιοφυλάκων δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό στο σωματείο, γιατί τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στη φύλαξη από τις συνταξιοδοτήσεις και τη μείωση του αριθμού των εποχικών, είναι τεράστια. Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πλειάδα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων δεν μπορεί να διορθωθεί με προσλήψεις εποχικών. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσληψη των μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ. Η κα Μενδώνη μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη των 450 αρχαιοφυλάκων και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκδοθεί η προκήρυξη το συντομότερο δυνατό.

  • Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα:

Η ενημέρωση που είχαμε σχετικά με το επίδομα είναι ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, γιατί το Γενικό Λογιστήριο δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή του. Επισημάναμε στην Υπουργό την δικαιολογημένη αγανάκτηση των αρχαιοφυλάκων με την συνεχή αναβολή, από την Κυβέρνηση, για τη χορήγηση του επιδόματος. Είναι απαράδεκτο όταν οι αρχαιοφύλακες εργάζονται με συνθήκες καύσωνα, με κίνδυνο για την υγεία τους, σε λίγο θα εργάζονται με συνθήκες πιθανού παγετού, χωρίς να τους καταβάλλεται η συγκεκριμένη παροχή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και στο θέμα αυτό, θα υπάρξει η παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού, για να μπορέσουμε να το πάρουμε.

  • Διαχειριστικό επίδομα:

Ενημερωθήκαμε ότι η Υπουργός έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών την σχετική απόφαση που έχει υπογράψει και αναμένουμε την υλοποίησή της.

  • Οργανισμοί των 5 Μουσείων:

Οι οργανισμοί των 5 Μουσείων που λειτουργούν πλέον ως ΝΠΔΔ, έχουν φύγει από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Υπουργό είναι ότι αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του χρόνου.

Για άλλη μια φορά, βέβαια, εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί με ευθύνη των Διοικήσεων των Μουσείων, το σωματείο δεν είχε καμία ενημέρωση και συμμετοχή σε κάτι τόσο σημαντικό για όλους τους αρχαιοφύλακες που υπηρετούν στα συγκεκριμένα Μουσεία.

  • 6η ημέρα εργασίας:

Η Υπουργός θεωρεί δίκαιο το αίτημά μας για την συνταξιοδοτική αναγνώριση, αλλά δεν έχει την συναίνεση του Υπουργείου Εργασίας για να αντιμετωπιστεί θετικά το θέμα. Το σωματείο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αυτό το σημαντικό για τον Κλάδο μας θέμα, μέχρι να τα καταφέρουμε.

Συνάδελφοι,

Σ’ αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε ότι η  επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ της Υπουργού και της Διοίκησης του Σωματείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου, επομένως και την καλύτερη φύλαξη και λειτουργία όλων των Μουσείων και των Αρχαιολογικών μας Χώρων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *