Ανακοινώσεις

Νομοσχέδιο για την μετατροπή των 5 Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

23/01/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Νομοσχέδιο για την μετατροπή των 5 Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 14 Ιανουαρίου αναρτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο περιλαμβάνει -εκτός όλων των άλλων- ρύθμιση για την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αποκόπτει δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και από την έως τώρα λειτουργία τους ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, κατακερματίζοντας έτσι τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ΠΕΥΦΑ από την πρώτη εξαγγελία της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας τους ΥΠΠΟΑ για την πρόθεσή τους να μετατρέψουν το νομικό καθεστώς των πέντε μουσείων, έκανε γνωστή την σφοδρή αντίθεσή της και πραγματοποιώντας όλο το προηγούμενο διάστημα δράσεις, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενημέρωση και συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους πολιτισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τοποθέτηση πανό στις εισόδους των μουσείων και κλιμακώνοντας με την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 13/04/2022˙ δηλώνοντας έτσι, τη θέση του Σωματείου και τη βούληση των αρχαιοφυλάκων να εναντιωθούν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του νομοθετήματος.

Ένα σχέδιο νόμου για το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ -παρά τις πολλές διαμαρτυρίες- δεν έχει απαντήσει πειστικά γιατί προωθείται προς ψήφιση.

Πώς θα συμβάλει, αλήθεια, στον εκσυγχρονισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Τι θα προσφέρουν τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια στην καλύτερη λειτουργία των μουσείων;

Πώς θα επιτευχθεί η περίφημη οικονομική αυτοτέλεια, όταν ακόμα και το Μουσείο Ακρόπολης κάποιες φορές έχει ανάγκη κρατικής επιχορήγησης;

Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΟΔΑΠ τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το ΥΠΠΟΑ -μεταξύ των άλλων και τις πρόσθετες αμοιβές μας- όταν με αυτό το νομοθέτημα του στερούν τα έσοδα των πέντε μεγαλύτερων μουσείων;

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση παρά τις πολλές αντιδράσεις και παρά τις διαμαρτυρίες όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού ενάντια στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το κατέθεσε αιφνιδιαστικά, με σκοπό την ψήφισή του το επόμενο διάστημα.

Η ΠΕΥΦΑ έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των συναδέλφων και όχι μόνο τους εργαζόμενους στα πέντε μουσεία, θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην προωθούμενη από την πλευρά της Κυβέρνησης νομοθετική ρύθμιση που υπονομεύει την ενότητα του Κλάδου μας και θα δημιουργήσει στο μέλλον αρχαιοφύλακες δύο ταχυτήτων.

Η ΠΕΥΦΑ σε συνεργασία και με την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να μην γίνει νόμος του κράτους.

Συνάδελφοι,

Τα αρνητικά επιχειρήματα για το κυβερνητικό αυτό εγχείρημα είναι πάρα πολλά, με κυριότερο όμως ένα -την καθολική σχεδόν άρνηση και αντίδραση όλων των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού. Οφείλει, λοιπόν, να γνωρίζει τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, όσο και η Κυβέρνηση ότι κανένα νομοθέτημα δεν γίνεται πράξη και δεν υλοποιείται σωστά αν έχει απέναντι τους εργαζόμενους στο σύνολό τους.

Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια μουσεία όλα αυτά τα χρόνια με την συμμετοχή τους και την προσφορά τους, διαφύλαξαν και ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά και επιτελούν επί δεκαετίες σπουδαίο έργο, το οποίο έχει φέρει διακρίσεις στη χώρα και σημαντική προσφορά στην κοινωνία.

Ποια είναι, λοιπόν, η αναγκαιότητα αλλαγής του νομικού πλαισίου των υπηρεσιών αυτών;

Ποιους και τι εξυπηρετεί;

Συνάδελφοι,

Να γνωρίζετε ότι ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *