Ανακοινώσεις

24ωρη πανελλαδική απεργία

15/04/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία

Συνάδελφοι,

κλειστά παρέμειναν την Τετάρτη 13.04.2022 στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι σε όλη την Ελλάδα. Οι αρχαιοφύλακες κατανοώντας την σοβαρότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μπορούν και ξέρουν να αγωνίζονται.

Συνάδελφοι,

η ΠΕΥΦΑ, όπως όλοι γνωρίζετε, τόσο μέσω των Γενικών Συνελεύσεων, όσο και των ανακοινώσεων της, είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για να εκφράσει και έμπρακτα την σφοδρή αντίθεσή της στην προτεινόμενη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, τον κατακερματισμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τελικά την είσοδο ιδιωτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς ποια είναι τα σοβαρά επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μάλιστα την στιγμή που μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο χώρος του πολιτισμού και του τουρισμού προσπαθεί να ανακάμψει. Αντί αυτού, το Υπουργείο Πολιτισμού φέρνει ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στους εργαζόμενους και θέλει τα έσοδα των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας να τα διαχειρίζονται διορισμένα διοικητικά συμβούλια και όχι ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ).

Συνάδελφοι,

τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο μας, εάν αυτό το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους, θα φανούν σταδιακά και οι αλλαγές που θα προκύψουν στις εργασιακές σχέσεις και τις μισθολογικές απολαβές αργότερα, θα είναι μεγάλες.

Η ΠΕΥΦΑ έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τόσο τους συναδέλφους, όσο και την ελληνική κοινωνία και τους επισκέπτες και δεν προβαίνει σε απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο, για αυτό και οι συνάδελφοι στην πλειονότητά τους ανταποκρίνονται θετικά και με την συμμετοχή τους και τον αγώνα τους δυναμώνουν το σωματείο και τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων.

Υπάρχουν όμως και -λιγοστές ευτυχώς- εξαιρέσεις συναδέλφων σε μεγάλους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία οι οποίοι δεν απήργησαν, είτε γιατί αποπροσανατολίστηκαν από άλλους παράγοντες, είτε υπέκυψαν σε πιέσεις και εργάστηκαν κανονικά χθες, με κορυφαίο παράδειγμα το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που είναι ένα εκ των πέντε Μουσείων που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο. Θέλουμε λοιπόν, να ρωτήσουμε τους συναδέλφους που δεν απήργησαν, δεν φοβούνται για τις πρόσθετες αμοιβές τους, αφού θα μειωθούν τα έσοδα του ΟΔΑΠ; Δε θέλουν το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων;

Συνάδελφοι,

γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε μόνοι μας, ότι δεν ισχύουν στην πράξη οι ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και ότι δεν υπάρχει συνδικαλιστική αλληλεγγύη. Εμείς όμως, με τη δύναμη που μας δίνει η εμπιστοσύνη και η στήριξη η δική σας θα παλέψουμε άρθρο-άρθρο και διάταξη-διάταξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των αρχαιοφυλάκων.

Η εκτελεστική γραμματεία

         της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *