Ανακοινώσεις

Ενημέρωση Γενικού Συμβουλίου ΠΕΥΦΑ

24/10/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στα θέματα του Κλάδου, όπως αυτά τέθηκαν προς συζήτηση από το Προεδρείο της ΠΕΥΦΑ στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Προσλήψεις: Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχόλησε και προσπαθήσαμε να πείσουμε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, ήταν η αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.  Όπως όλοι γνωρίζετε οι σοβαρές ελλείψεις στη φύλαξη δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία των Αρχαιολογικών μας Χώρων και Μουσείων. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση του Σωματείου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να έχουμε σήμερα το θετικό αποτέλεσμα της έγκρισης πρόσληψης 450 αρχαιοφυλάκων-360 ημερησίων και 90 νυχτοφυλάκων για το 2023.

Ο αριθμός του φυλακτικού προσωπικού που απαιτείται για να καλυφθούν τα κενά της φύλαξης σε όλη τη χώρα είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερος, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του Κλάδου με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Η παρακολούθηση του θέματος και η πίεση του Σωματείου θα συνεχιστεί, ώστε αυτό να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

6η ημέρα εργασίας: Το επόμενο αίτημα του Κλάδου -που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί- είναι η αναγνώριση της 6ης ημέρας εργασίας, ως συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το δίκαιο του αιτήματος έχει αναγνωριστεί από όλα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουμε ήδη απευθυνθεί και ενημερώσει.

Οι ενέργειές μας το τελευταίο διάστημα σχετικά με αυτό είναι πολλές και στοχευμένες για τον εξής λόγο, επειδή στο λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ήδη βρίσκεται στη διαβούλευση, προτείνεται η επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδοτικής αναγνώρισης σε όλους τους ένστολους. Θεωρούμε λοιπόν, την καλύτερη ευκαιρία να περάσει τώρα και το δικό μας αίτημα και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.

Ανθυγιεινό επίδομα: η τελευταία ενημέρωση που έχουμε για αυτό είναι ότι πρόκειται να υπογραφεί τέλος του χρόνου και να δοθεί και στους ημερήσιους αρχαιοφύλακες από το ερχόμενο έτος.

Συνάδελφοι,

Υπηρεσιακά Συμβούλια: Ένα πρόβλημα που προέκυψε εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ είναι σχετικά με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα και της Γενικής Διευθύντριας του Διοικητικού του Υπουργείου, όλα τα αιτήματα των υπαλλήλων (όλων των Κλάδων φυσικά) που ζητούν να μετατεθούν εντός του ίδιου νομού (π.χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας) δεν θα εξετάζονται από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο όπως μέχρι τώρα, αλλά θα διεκπεραιώνονται από τη διοίκηση με κριτήρια, τα οποία δεν τα γνωρίζει κανείς.

Όλες οι παρατάξεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ, τοποθετήθηκαν αρνητικά για αυτήν την απόφαση της Διοίκησης και το Προεδρείο πραγματοποίησε συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια Διοικητικού εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του Σωματείου στην προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και του δικαιώματος όλων των εργαζομένων τα θέματά τους να έχουν ίδια μεταχείριση και να εξετάζονται με την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων τους.

Εξαιρέσιμα: ενημερώσαμε τις παρατάξεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε στο τέλος του χρόνου να έχουμε την υπουργική απόφαση που θα εξασφαλίζει την πληρωμή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου για το επόμενο έτος. Σε αντίθετη περίπτωση, η απάντησή μας θα είναι σκληρή.

Είμαστε σε επαφή με το ΥΠΠΟΑ και όπως κάθε χρόνο θα παρακολουθούμε την ομαλή εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος.

Συνάδελφοι,

Τέλος, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε -όπως όλοι γνωρίζετε- ότι πραγματοποιήθηκε στις 10,11 και 12 Οκτωβρίου με επιτυχία το Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και κατά τη διάρκεια των εργασιών τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Σωματείου, αλλά και από τους εκλεγμένους συνέδρους, όλα τα θέματα που αφορούν τους αρχαιοφύλακες, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις και η νέα ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Η εκτελεστική γραμματεία

         της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *