Ανακοινώσεις

Γενική Συνέλευση ΠΕΥΦΑ

Αθήνα, 01.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Γενική συνέλευση ΠΕΥΦΑ

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας παράλογης και αντιδημοκρατικής προσπάθειας ακύρωσης της γενικής συνέλευσης του Κλάδου μας. Ανίερες συμμαχίες μεταξύ ετερόκλητων συνεταίρων που μόνο στόχο έχουν την αποδυνάμωση της φωνής του Σωματείου και την απενεργοποίησή του, με απώτερο στόχο τον έλεγχό του.

Συνάδελφοι,

Με δεδομένο το από 30/06/2021 ΦΕΚ, το οποίο έδινε την 3η παράταση μέχρι 31/10/2021 νομιμοποίησης του Σωματείου μας, η ΠΕΥΦΑ ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκλογικές διαδικασίες. Γι’αυτό και είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι οι συζητήσεις με όλους για τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης και εκλογών. Για διάφορους λόγους υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Όμως, μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση ενός μεγάλου Σωματείου δεν μπορεί να περιμένει την παράταση της θητείας. Γιατί αν αυτό δεν γίνει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Και τελικά, παράταση στην παράταση, δεν πρέπει να γίνουν εκλογές; Δεν πρέπει ο κόσμος να εκφράσει τη βούλησή του για τη νέα διοίκηση; Δεν πρέπει να έχουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο με νωπή την ψήφο των αρχαιοφυλάκων, ώστε να αντιμετωπίσει τα δύσκολα θέματα του Κλάδου, ιδιαίτερα δε την μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα εξαιρέσιμα;

Οι άλλες δύο παρατάξεις, με αστήρικτες δικαιολογίες και επιχειρήματα, όπως ότι φοβούνται να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση λόγω του covid-19 ή σε νομικές ερμηνείες περί νομιμότητας της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών, πολώνουν το κλίμα δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή στον Κλάδο.

Ας δούμε λοιπόν, τις αιτιάσεις τους μία-μία.

Επικαλούνται ότι φοβούνται να παρευρεθούν σε γενική συνέλευση λόγω του ότι υπάρχει covid και υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε και να μεταφέρουμε τον ιό στις οικογένειές μας. Αλήθεια, δεν κυκλοφορούν έξω; Δε βλέπουν τόσες εκδηλώσεις γύρω μας σε κλειστούς χώρους, σε θέατρα, γήπεδα, ΔΕΘ, σινεμά κλπ; Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού; Όλοι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτά δεν φοβούνται; Την στιγμή μάλιστα που η ΠΕΥΦΑ, χωρίς να χρειάζεται, θα επιβαρυνθεί των εξόδων για να μπορεί κάθε συνάδελφος που δεν έχει εμβολιαστεί να συμμετέχει στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο (θερινό κινηματογράφο). Έχουμε λοιπόν, συμφωνήσει ήδη με ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιεί απ’έξω rapid test για να μπορούν να παρακολουθήσουν την συνέλευση όλοι οι συνάδελφοι που το επιθυμούν. Αστείες λοιπόν, δικαιολογίες και αστήρικτες αιτιάσεις. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με το παραπάνω.

Πάμε όμως, στα νομικά επιχειρήματα.

Το ΦΕΚ αναφέρει ότι όσοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και εκλογές με πάνω από 150 εγγεγραμμένα μέλη πρέπει να κάνουν τις διαδικασίες με ψηφιακά-ηλεκτρονικά μέσα. Καταρχήν, οι παρατάξεις τους στην ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στο νόμο αυτό, ο οποίος καθ’ ολοκληρία θα ισχύσει από 1/1/2022. Ο Νόμος Χατζηδάκη είναι η ταφόπλακα του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν φωνή για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να διεκδικούν και να προστατεύουν τα συμφέροντά τους.

Πάμε τώρα στις αντιφάσεις και στο αλαλούμ των θέσεων των συγκεκριμένων παρατάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ είναι υπέρ του νόμου της συγκεκριμένης κυβέρνησης, ενώ η ΔΑΚΕ ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στο νόμο αυτό. Η ΑΡΜΕ ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, ενώ η ΑΡΜΕ ΠΕΥΦΑ λέει ότι είναι εναντίον, αλλά προσβάλλει τη Γενική Συνέλευση για να αναγκαστούμε να πάμε σε ηλεκτρονική διαδικασία. Τουλάχιστον, η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ έχει πιο καθαρή θέση που λέει ότι στηρίζει το νόμο της κυβέρνησης. Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι πριν λίγο διάστημα οι ίδιες παρατάξεις απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους από τη διαδικασία ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων σε Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια, εκφράζοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στο Νόμο Χατζηδάκη, γιατί θεωρούν διαβλητό το συγκεκριμένο σύστημα. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι και ο Δικηγορικός Σύλλογος θα προχωρήσει την εκλογική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Βέβαια, εμείς συμφωνούμε απόλυτα με την ΑΔΕΔΥ γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις Γενική Συνέλευση με απαρτία με ηλεκτρονικά μέσα και να λαμβάνονται αποφάσεις από τηλεδιάσκεψη, είτε για απεργίες, είτε για κινητοποιήσεις.

Συνάδελφοι, η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ που γνωρίζετε και στηρίζετε τόσα χρόνια θεωρεί ότι η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές είναι το υπέρτατο συνδικαλιστικό καθήκον. Και ρωτάμε, γιατί ενώ μας κάνουν σκληρή κριτική, μας προσβάλλουν, μας λοιδορούν ότι είμαστε μια διοίκηση αναποτελεσματική, αλαζονική, καθεστωτική, δεν συμφωνούν να πάμε σε εκλογές, ώστε οι συνάδελφοι να αποφασίσουν για όλα αυτά; Τι πιο δημοκρατικό; Ήδη είμαστε 4 χρόνια διοίκηση. Όμως θα πείτε γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Γιατί θέλουν να ακυρώσουν την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές; (Η ΔΑΣ δεν συμμετέχει στο παιχνίδι αυτό και δηλώνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το καταστατικό μας).

Ο πρώτος λόγος είναι η συνδικαλιστική τους αδυναμία να πείσουν τους αρχαιοφύλακες ότι η σημερινή διοίκηση δεν είναι καλή και μια δική τους θα ήταν καλύτερη. Ας ρωτήσουν λοιπόν, τους αρχαιοφύλακες που μας έχουν αξιολογήσει κι αν τους το ζητήσουμε, θα το ξανακάνουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ηλεκτρονικά είναι πολύ δύσκολο να γίνονται αυτές οι διαδικασίες, γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία θα έχει μεγάλη αποχή και νομίζουν ότι αυτό θα πλήξει την πρώτη δύναμη.

Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο τους καλέσαμε να πάμε μαζί, όπως κάθε φορά, σε συνεννόηση για την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές. Όμως, φοβούνται την ψήφο των αρχαιοφυλάκων.

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Είναι τυχαίο ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;

Θα προχωρήσουμε λοιπόν, εκτός κι αν τα δικαστήρια που έχουν προσφύγει πούνε κάτι άλλο. Τότε, θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματά μας. Όμως, πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα πισωγύρισμα για τον Κλάδο και τα αιτήματά μας.

Εκδικάστηκαν σήμερα Παρασκευή 01/10/2021 τα ασφαλιστικά μέτρα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Τσιντώνη Παναγιώτη, Χαρχάλου Κέρκυρας, Νικολάου Κωνσταντίνου, Δανιήλ Μαρίας, Μπανιά Επαμεινώνδα, Λαζαρίδη Ιωάννη, Τζαχαλάκη Αικατερίνης, Αντωνόπουλου Νικολάου και άλλων συναδέλφων), εναντίον της πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας.

Η απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Παρέμβαση υπέρ των θέσεων της ΠΕΥΦΑ έκανε η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *