Δελτία Τύπου

Αποχή αρχαιοφυλάκων κατά τα Σαβ/κα και τις Αργίες

     Την Παρασκευή 28/12/2012, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ε.Υ.Φ.Α. και αφού διαπίστωσε την μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση και δημοσίευση των απαραίτητων Υπουργικών Εγκριτικών Αποφάσεων, αποφάσισε και καλεί τους Αρχαιοφύλακες να μην εργάζονται Σαββατοκύριακα και Αργίες στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους αρχής γενομένης από το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2013 που είναι στις 5 και στις 6 Ιανουαρίου και μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
     Στην περίπτωση που έως τις 04/01/2013 οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις κατά νόμο ενέργειες εγκρίσεως αυτών των αμοιβών μας, αυτόματα παύει να ισχύει η αποχή και εργαζόμαστε κανονικά.
Οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά θα διαθέσουν επαρκές προσωπικό ασφαλείας, μόνο για τη φύλαξη των εκθεμάτων και των εγκαταστάσεων, χωρίς αμοιβή.
Η ευθύνη που οι εργαζόμενοι στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους δεν μπορούν νόμιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανήκει σε άλλους και πρέπει να αναζητηθούν.
     Γνωρίζουμε ότι αυτή μας η απόφαση, θα τύχει σκληρής κριτικής από διάφορους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαιοφύλακες προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους (π.χ. Ολυμπία, Κόρινθος, κτλ). Κάνουμε έκκληση για το καλό του δημοσίου συμφέροντος να επισπευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μην χρειαστεί να κλείσουν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι, ούτε μία μέρα.
Ελπίζουμε με την παρέμβαση του Υπουργού Κου Κ. Τζαβάρα, να λυθεί σύντομα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, επ’ ωφελεία της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.Για την Εκτελεστική Γραμματείατης ΠΕΥΦΑ

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποχή αρχαιοφυλάκων κατά τα Σαβ/κα και τις Αργίες