Ανακοινώσεις

Γενικό Συμβούλιο ΠΕΥΦΑ 04.07.2023

Αθήνα, 07 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Γενικό Συμβούλιο ΠΕΥΦΑ 04.07.2023

Συνεδρίασε την Τρίτη 04.07.2023 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις και στο οποίο έγινε ενημέρωση από το Προεδρείο για όλα τα θέματα του κλάδου.

  • Εξαιρέσιμα

Η πληρωμή του διμήνου Μαΐου- Ιουνίου των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου, μας απασχόλησε όλο το προηγούμενο διάστημα -λόγω του γνωστού προβλήματος στο ψηφιακό σύστημα στο ΥΠΠΟ- με συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, σχετικά με την πληρωμή μας. Ευτυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, το σύστημα αποκαταστάθηκε και συνεχίζονται ομαλά οι διαδικασίες για την πληρωμή των πρόσθετων αποδοχών μας.

  • Διαχειριστικό επίδομα

Η ΚΥΑ που αφορά την καταβολή του διαχειριστικού επιδόματος βρίσκεται στη νομική υπηρεσία του ΥΠΠΟ για επεξεργασία. Όταν αυτό ολοκληρωθεί θα την υποβάλλουν στην Υπουργό Πολιτισμού για να υπογραφεί και κατόπιν στον Υπουργό Οικονομικών. Παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύουμε σύντομα να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.

  • Εκδηλώσεις εκτός ωραρίου

Όπως όλοι γνωρίζετε, κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου εκδίδεται υπουργική απόφαση που αφορά την αμοιβή των υπαλλήλων για την υπερωριακή τους απασχόληση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους. Η ΠΕΥΦΑ όταν ενημερώθηκε ότι φέτος λόγω έλλειψης πιστώσεων έχουν σταματήσει οι διαδικασίες έκδοσης απόφασης, με υπόμνημα και δελτίο τύπου έκανε γνωστό σε όλους ότι οι αρχαιοφύλακες δεν θα εργαστούν εκτός ωραρίου έως ότου η πολιτική ηγεσία λύσει το ζήτημα. Τελευταία ενημέρωση από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα και τη Διευθύντρια της Υπουργού είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να εκδοθεί η απόφαση το συντομότερο. Έχουμε ενημερώσει ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου.

  • Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα

Συνάδελφοι,

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχουμε καμία καινούργια εξέλιξη. Με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των εκλογών και του ορισμού νέας κυβέρνησης δεν μπορούσαμε να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια, το Γενικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δώσουμε εύλογο χρόνο στον νέο Υπουργό Οικονομικών να προβεί στην έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή του επιδόματος στους αρχαιοφύλακες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, η ΠΕΥΦΑ θα το διεκδικήσει συνδικαλιστικά.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Μετά την ψήφιση του Ν.5021/2023, που μετέτρεψε τα πέντε κρατικά Μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από την Υπουργό Πολιτισμού διορίστηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια. Ο κος Γρυσπολάκης ορίστηκε Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Όπως μας καταγγέλθηκε στο συμβούλιο, ο εν λόγω κύριος προέβη σε μια άκρως απαράδεκτη ανάρτηση μέσω της οποίας προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο Μουσείο Ηρακλείου. Όλες οι παρατάξεις καταδίκασαν ομόφωνα το γεγονός και το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε καταγγελία και σε οποιαδήποτε άλλη συνδικαλιστική δράση απαιτείται για την προστασία των εργαζομένων.

Συνάδελφοι,

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχόλησε το συμβούλιό μας είναι ο έλεγχος που διενεργήθηκε εκτάκτως την Κυριακή 02.07.2023 από επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης. Θυμίζουμε σε όλους ότι για άλλη μια φορά το φυλακτικό προσωπικό και οι συνδικαλιστές του Σωματείου μας γίνονται στόχος-για ευνόητους λόγους.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *