Ανακοινώσεις

Γενικό Συμβούλιο ΠΕΥΦΑ

27/01/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Γενικό Συμβούλιο ΠΕΥΦΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες 26/01/2023 Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ με βασικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, που ήδη βρίσκεται στη διαβούλευση και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες επίκειται η ψήφισή του το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου και αφορούν την αλλαγή του νομικού πλαισίου των πέντε μουσείων και κατατέθηκε πρόταση για κινητοποιήσεις των αρχαιοφυλάκων ενάντια στην προωθούμενη ρύθμιση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΠΕΥΦΑ που συμμετείχαν -ΔΑΚΕ και ΑΡΜΕ- καθώς και όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου και κατέθεσαν την έντονη ανησυχία τους. Ομόφωνα, αποφασίστηκε ότι η ΠΕΥΦΑ όπως κάνει πάντα- όταν θίγεται έστω και ένας αρχαιοφύλακας- έτσι και τώρα θα δώσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και μαζικά.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Προεδρείου μετά και από απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης ήταν 24ωρη απεργία για τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι παρατάξεις ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης και η παράταξη του ΑΡΜΕ ζήτησε επιπλέον απεργίες διαρκείας, καταλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, έως την απόσυρση του νομοσχεδίου κλπ, το οποίο φυσικά δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου.

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε γράψει και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους μας είναι ότι αυτό το σχέδιο νόμου που προωθείται δεν αφορά μόνο τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία και τους εργαζομένους σε αυτά, αλλά συνολικά τους εργαζομένους στο ΥΠΠΟΑ,  διότι διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη, δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων και για πρώτη φορά απειλείται το ενιαίο της λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος και θα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί για να τον κερδίσουμε.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *