Uncategorized

Γενική Τακτική Συνέλευση 2022

Συνάδελφοι,

Στις 29 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του κλάδου όπως ορίζεται από το καταστατικό. Για πρώτη φορά φέτος τη Συνέλευση παρακολούθησαν διαδικτυακά και όσοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Εκτός από το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του σωματείου, συζητήθηκαν και όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, με κυρίαρχο βέβαια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα Μουσεία της Χώρας θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η ΠΕΥΦΑ από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξήγγειλε την πρόθεσή της να αποκόψει  από τον κορμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και να τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εξέφρασε άμεσα την πλήρη αντίθεσή της τονίζοντας ότι οι αρχαιοφύλακες ενωμένοι θα αγωνιστούν ώστε να αποτρέψουν το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Συνάδελφοι, τα προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν εάν αυτό το σχέδιο νόμου ψηφιστεί θα είναι πάρα πολλά, γι αυτό στην Γενική μας Συνέλευση όπως και στην προηγούμενη, της 1ης Νοεμβρίου 2021, αποφασίστηκε 24ωρη Πανελλαδική  απεργία ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις και την πλήρη στήριξη της Ομοσπονδίας όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρό της .

Στις εργασίες της Συνέλευσης έγινε ενημέρωση και για άλλα θέματα του κλάδου :

  1. Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής και οι ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων είναι μέσα στα επαγγέλματα που δικαιούνται το επίδομα. Οι ενέργειες του Σωματείου όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεχείς καταθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το δίκαιο του αιτήματός και μαζί με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

  • Προσλήψεις

Το αίτημα της ΠΕΥΦΑ για 500 μόνιμες προσλήψεις αρχαιοφυλάκων  μέσω ΑΣΕΠ έχει τεθεί επανειλημμένα στην Υπουργό η οποία σε πρόσφατη επικοινωνία με τον Πρόεδρο του σωματείου ενημέρωσε ότι έχει δώσει εντολή να προωθηθεί άμεσα αίτημα για 450 αρχαιοφύλακες. Η επαρκής στελέχωση των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό  είναι πάντα για το σωματείο ο σοβαρότερος στόχος.

  • 6η μέρα εργασίας

Παρά τις συνεχείς προσπάθειές και συζητήσεις μας με την πολιτική ηγεσία για το δίκαιο αυτό αίτημα , η οποία το έχει αποδεχτεί και προωθήσει, δεν έχουμε ακόμη κανένα οριστικό αποτέλεσμα λόγω της αντίδρασης του Υπουργού Εργασίας. Συνεχίζουμε πάντα με κάθε τρόπο και μέσο να το διεκδικούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

  • Επίδομα διαχειριστών

Ενημερώσαμε στη Συνέλευση ότι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου που προωθείτε για ψήφιση, υπάρχει άρθρο που ορίζει την διαδικασία πληρωμής του επιδόματος όπως είχαμε συμφωνήσει.

  • Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων

Με ενέργειες μας έχουν δοθεί προς έγκριση 100 θέσεις για φυλακτικό προσωπικό στο νέο κύκλο κινητικότητας.

Συνάδελφοι,

Η διοίκηση του σωματείου με μεγάλη ικανοποίηση τονίζει το ήρεμο και συναινετικό κλίμα που κυριάρχησε στη Συνέλευση, τις εποικοδομητικές τοποθετήσεις των ομιλητών και τις ομόφωνες αποφάσεις για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της διοίκησης.

Η εκτελεστική γραμματεία

         της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *