Uncategorized

ΕΚΛΟΓΕΣ 2021

24/11/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της πραγματοποίησης των εκλογών στο Σωματείο μας. Η κορυφαία στιγμή της συνδικαλιστικής δράσης που ο Κλάδος κρίνει και αποφασίζει ποια διοίκηση θέλει και ποια πρόσωπα επιθυμεί στο τιμόνι του. Παρά την αντισυνδικαλιστική προσπάθεια δύο παρατάξεων (ΔΑΚΕ και ΑΡΜΕ), οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.

Το Προεδρείο με τη βοήθεια μιας ομάδας νέων συναδέλφων κατέγραψε και κατηγοριοποίησε τις δράσεις του Σωματείου τα τελευταία 4 χρόνια. Για να θυμούνται οι παλιοί συνάδελφοι και να μαθαίνουν οι νέοι σας αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρεμβάσεις- καταγγελίες- υπομνήματα της ΠΕΥΦΑ σε απάντηση όλων αυτών που λένε ότι η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, ξέροντας βέβαια και οι ίδιοι ότι δεν είναι έτσι.

Γνωρίζετε τις δύσκολες συνθήκες που το ΔΣ της ΠΕΥΦΑ κλήθηκε να λειτουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι γνωστό ότι το φυσικό περιβάλλον κάθε συνδικαλιστικής δράσης είναι η συμμετοχή, η μαζικότητα, η φυσική παρουσία, οι συγκεντρώσεις κλπ. Αυτό όμως ήταν σχεδόν αδύνατο λόγω της πανδημίας. Τα προβλήματα δεν έπαψαν να υπάρχουν. Αναγκαστήκαμε να αναπροσαρμόσουμε τακτικές και διαδικασίες ετών στα νέα δεδομένα.

1ον Μετατροπή 5 μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Έχουμε καταθέσει επιστολή αντίδρασης με υπογραφές συναδέλφων σε όλους τους πολιτικούς φορείς και στον Πρωθυπουργό. Ζητήσαμε συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ. Δεν μας δέχτηκαν η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήσαμε πανό διαμαρτυρίας έξω από τα Μουσεία της περιφέρειας που πρόκειται να ενταχθούν στην μετατροπή. Επίσης στην τελευταία Γενική Συνέλευση με εισήγηση του προεδρείου αποφασίσαμε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη ημέρα διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Ενημερώσαμε την κοινή γνώμη με δελτία τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρη η αντίδρασή μας σε αυτή την μεθόδευση και βεβαίως θα αντιπαλέψουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης. Χαιρόμαστε που φαίνεται να υπάρχει μια ομοφωνία, εσχάτως, προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε να είναι αληθινή.

2ον Συνταξιοδοτική αναγνώριση 6ης μέρας εργασίας

Η διοίκηση της ΠΕΥΦΑ ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναγνώριση της 6ης μέρας εργασίας και συνταξιοδοτικά από το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρχε συμφωνία με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κων/νο Τασούλα, να εισαχθεί η διάταξη στη βουλή προς ψήφιση, αλλά προέκυψε η διάλυσή της λόγω των εθνικών εκλογών. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε στις αρχές διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Η τρίτη προσπάθεια έγινε πριν από λίγους μήνες όταν κατατέθηκε τροπολογία για να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του ΤΑΠΑ, κίνηση η οποία δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα πλην του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

3ον Διαχειριστικό επίδομα από το ΤΑΠΑ

Ψηφίστηκε η καταβολή του στους αρχαιοφύλακες/ διαχειριστές και πιέζουμε σταθερά για την έναρξη πληρωμής του. Όμως, χρειάζεται και διαρθρωτική νομική παρέμβαση. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και βέβαια έχουμε προτείνει να καταβληθεί και αναδρομικά.

4ον Ωράρια

Χρόνιο πρόβλημα για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο αντιμετωπίζουμε και αντιδρούμε πάντα. Προσπάθεια μας τα ενιαία ωράρια σε όλη την Ελλάδα και η τήρηση της μισής ώρας πριν και μετά το ωράριο λειτουργίας.

5ον Περιγράμματα

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με αποτέλεσμα ο Κλάδος να μπορεί να ενταχθεί στην κινητικότητα. Η συγκεκριμένη θεσμική παρέμβαση αποτελεί μια κατάκτηση για όλους τους αρχαιοφύλακες. Είναι σημαντικό να αποτυπώνεται η διάκριση της ειδικότητάς μας σε όλο τον Δημόσιο τομέα.

6ον Επαγγελματικά δικαιώματα

Επανειλημμένα σε συναντήσεις μας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχουμε ζητήσει την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και παράλληλα έχουμε αποστείλει σχετικά υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποιήσαμε και συνάντηση με τον αρμόδιο διευθυντή. Η νέα διοίκηση με τη βοήθεια νέων συναδέλφων θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια.

7ον Νέος οργανισμός ΥΠΠΟΑ και ορισμοί Αρχιφυλάκων

Στο νέο οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018, για πρώτη φορά αποτυπώθηκε πλαίσιο για τα καθήκοντα και τον ορισμό των αρχιφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων μετά από επίμονες προσπάθειες από τη διοίκηση του Σωματείου. Με αυτή την παρέμβαση μπήκε για πρώτη φορά επίσημα στη διοικητική δομή του ΥΠΠΟΑ η θέση του αρχιφύλακα και ξεκίνησε να δημιουργείται κανονισμός για τον ρόλο του.

Επιπλέον στο νέο οργανισμό καταφέραμε να αυξήσουμε τις οργανικές θέσεις στον κλάδο μας, προκειμένου να μπορούμε να διεκδικήσουμε προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων.

Προκήρυξη 8κ/2018

Ένας αγώνας ετών για τη διοίκηση του Σωματείου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ήδη οι συνάδελφοι της 8κ/2018 επανδρώνουν επάξια Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Ήδη η ΠΕΥΦΑ έχει αποστείλει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Εσωτερικών για 500 μόνιμες προσλήψεις.

Προσλήψεις 4440/2016 (Ένδικα μέσα)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρόσληψη, η τοποθέτηση τους και όλες σχεδόν οι διαδικασίες. Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και η ΠΕΥΦΑ αισθάνονται δικαιωμένες και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη αυτή επιτυχία που έγινε με αγώνες τόσο των συναδέλφων, όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Εκδηλώσεις πέραν του ωραρίου

Μετά από πάρα πολλά χρόνια και πολύ μεγάλη ένταση και διαμάχες με την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καταφέραμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή όσων συναδέλφων συμμετέχουν σε εκδηλώσεις πέραν του ωραρίου από το καλοκαίρι του 2018.

Επίσης, υπήρξαν παρεμβάσεις για συνθήκες εργασίας, για μέτρα προστασίας λόγω covid, για τις δυσλειτουργίες των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τις αυθαιρεσίες της διοίκησης και κάποιων προϊσταμένων.

Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε όλες τις δράσεις και τις κατακτήσεις της ΠΕΥΦΑ. Μπορούμε όμως να υπενθυμίσουμε την συνεχή προσπάθειά μας για την απρόσκοπτη καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου η οποία θα συνεχιστεί κανονικά όπως και σήμερα και δια παντός και το κυριότερο ίσως όλων, την καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους. Όλοι ξέρετε και το έχετε βιώσει ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα έχετε την δυνατότητα να επικοινωνήσετε με το Σωματείο για οποιοδήποτε θέμα, είτε προσωπικό, είτε συλλογικό και το Σωματείο θα είναι εκεί. Πάντα για να βοηθήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό το γνωρίζετε.

Συνάδελφοι, κλείνοντας θέλουμε να σας ζητήσουμε να πάρετε μαζικά μέρος στις εκλογές της ΠΕΥΦΑ και με την ψήφο σας να επιλέξετε τους συναδέλφους που εμπιστεύεστε και θέλετε να σας εκπροσωπούν.

Όλα αυτά τα χρόνια μας έχετε τοποθετήσει στην ηγεσία του Σωματείου γιατί ξέρετε ότι το μοναδικό μας μέλημα είναι ο Κλάδος συνολικά, αλλά και ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *