Ανακοινώσεις

Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ 07/06/2013

Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ε.Υ.Φ.Α. και συζήτησε όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, την τελευταία περίοδο. Έχουν προκύψει αρκετά σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων διεύρυνση ωραρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, καθυστέρηση μεγάλη στην απαραίτητη έκδοση ΚΥΑ για την απασχόλησή μας σε εκδηλώσεις μετά το πέρας λειτουργίας, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, 6η μέρα εργασίας, ποσοστά, κτλ.
Σε σχέση με τα ωράρια λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, η θέση του Σωματείου μας, είναι σαφής, καθαρή και πλήρως εμπεριστατωμένη. Εκεί όπου υπάρχει το απαιτούμενο φυλακτικό προσωπικό, δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχει ωράριο λειτουργίας (επισκέψιμο για το κοινό) 08:00 – 20:00 ή 08:00 – 17:00. Τούτο σημαίνει ότι ο Χώρος ή το Μουσείο θα λειτουργήσει σε διπλή βάρδια. Όπου δεν υπάρχει προσωπικό για να μπορεί να γίνει διεύρυνση ωραρίου, παραμένουμε στο γνωστό 08:00 – 15:00 ή το 09:00 -16:00 όπως και στην περσινή περίοδο. Η απαραίτητη υπουργική απόφαση, έχει ήδη διεκπεραιωθεί.
Όμως συνάδελφοι, όπως συμβαίνει συνήθως με κάποιες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, είχαμε και αυτή τη φορά εν όψη της τουριστικής περιόδου και τις αυξημένες ανάγκες στην φύλαξη, ένα κακό προγραμματισμό που δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η διαδικασία πρόσληψης εποχικών αρχαιοφυλάκων που επελέγει μέσω ΜΚΟ, διαδικασία με την οποία εμείς είχαμε διαφωνήσει, προκάλεσε προβλήματα και καθυστερήσεις. Έτσι φτάσαμε εν μέσω τουριστικής περιόδου να μην έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στη φύλαξη, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για διεύρυνση ωραρίων. Δυστυχώς οι υπηρεσίες εκείνες που έχουν την ευθύνη αυτού του λανθασμένου προγραμματισμού, αντί να αντιληφθούν το λάθος τους και με άμεσο τρόπο, με σύντομες διαδικασίες να προχωρήσουν στην πρόσληψη του αναγκαίου φυλακτικού προσωπικού, οδηγούνται σήμερα και προσπαθούν να παρασύρουν και την Πολιτική Ηγεσία σε δεύτερο μεγαλύτερο λάθος. Επικαλούμενοι το άρθρο 30 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, υποχρεώνουν υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην φύλαξη. Η επίκληση του άρθρου 30 του Ν. 3528/2007, γίνεται παρερμηνεύοντας την φιλοσοφία του Νόμου. Ο Ν. 3528/2007 αναφέρει: «Σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας. Σε όμοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση (…) για χρονικό διάστημα έως και δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου.»
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι διολισθαίνουν σε περίεργες ερμηνείες του νόμου. Οι επιτακτικές ανάγκες μπορούσαν και μπορούν και τώρα να καλυφθούν με έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό. Η φύλαξη των αρχαιοτήτων μας αποτελεί υπηρεσία υψίστης ευθύνης. Απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία. Δεν μπορεί να ασκείται περιστασιακά από εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και σχετική κατάρτιση. Πέραν του ότι αυτές οι άλλες ειδικότητες δεν μπορούν να εργαστούν Σαββατοκύριακα γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια αμοιβή τους. Η Πολιτική Ηγεσία αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα κλοπής ή καταστροφής σε Μουσείο ή Μνημείο της πατρίδας μας. Τους καλούμε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Συνάδελφοι, η υπόσχεση της Πολιτικής Ηγεσίας εδώ και ένα χρόνο, ότι σύντομα θα έχουμε ΚΥΑ που θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο και όλες τις λεπτομέρειες, που θα επιτρέπει την λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων μετά το πέρας του ωραρίου, δυστυχώς μέχρι και σήμερα παραμένει υπόσχεση. Δεν έχει βρεθεί λύση για να μπορούμε να διευκολύνουμε νόμιμα, τέτοιες εκδηλώσεις. Έτσι η θέση του Σωματείου είναι ότι μέχρι να εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ δεν συμμετέχουμε, ούτε εθελοντικά, ούτε με την υπόσχεση για οφειλόμενα ΡΕΠΟ, που είναι και παράνομο και δεν μας προσφέρει καμία κάλυψη σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Έχουμε την ενημέρωση ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημά μας για ένταξη του κλάδου στις ειδικότητες εκείνες στις οποίες καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Όταν πάρουμε την επίσημη απόφαση από το ΣΤΕ, θέλουμε να γνωρίζουν όλοι, ότι η ΠΕΥΦΑ πλέον θα διεκδικήσει με όλους τους τρόπους το επίδομα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι οι αρχαιοφύλακες το δικαιούνται, περισσότερο ίσως από πολλούς άλλους στους οποίους καταβάλλεται. Ήδη το έχουμε θέσει συνδικαλιστικά στην Πολιτική Ηγεσία.
Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. εκφράζει την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που εντελώς αιφνιδιαστικά, με απόφαση της κυβέρνησης θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, για να προστεθούν και αυτοί στη λίστα των χιλιάδων ανέργων. Η Δημόσια τηλεόραση συμβάλει στον πλουραλισμό και στον πολιτισμό που είναι κοινωνικά αγαθά. Δεν δικαιούται να τα στερήσει κανείς, από τον Έλληνα πολίτη, αν θέλουμε να είμαστε μια πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Δημοκρατική χώρα. Ελπίζουμε οι αντιδράσεις της κοινωνίας να αναγκάσουν τους “εμπνευστές” αυτής της απαράδεκτης απόφασης, να την πάρουν πίσω. Είναι αυτονόητο ότι η ΠΕΥΦΑ στηρίζει κάθε απόφαση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ 07/06/2013